WhatsApp
Yükleniyor....

Google Sitemi İndexlemiyor Ne Yapacağım

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

24 Temmuz 2021, 03:02 0 Yorum 367 Okuma

Günümüzde en çok kullanılan arama moturu olan Google bazı anlarda bir web sitesini herhangi bir kişisel bir çaba olmadan direkt olarak kendisi indexe alabilmektedir. Fakat bazen ise bu durum bir müdahale sonrası gerçekleşmektedir.
İlk olarak sitenizin index alıp almadığını nasıl kontrol edebilirsiniz ondan söz edelim. Yeni açmış olduğunuz bir web sitesi veya sayfanız olduğunu varsayalım. Bu sitenin veya sayfanın index alıp almadığını küçük bir arama sorgusu ile hızlıca öğrenebilirsiniz.

Google arama sorgusuna
Anasayfa için: site:ornekdomain.com
Alt sayfa için: site:ornekdomain.com/alt-sayfa

Sorgusunu gerçekleştirdiğiniz de herhangi bir sonuç vermiyorsa maalesef ki index almamış demektir.

Peki İndekslenmesi İçin Hangi Yolları İzlemelisiniz?

Sitemap Dosyası Oluşturun

Sitemap dosyası yani site haritası oluşturmak arama motoru botları tarafından sitenizin daha hızlı taranabilmesi için size yardımcı olabilecek önemli bir yoldur. Sitemap dosyası iki durum için sıklıkla kullanılmaktadır.

1-İndekslenmey hızlandırmak
2-Arama motorları tarafından daha hızlı ve taranmasını istediğiniz sayfaları şekilde önceliklendirmek.
Google arama moturu botları XML sitemap dosyasını yönlerini belirlemek için kullanır. Neyin nerede olduğunu bu dosyalar yoluyla göstermek botun işini daha da kolaylaştıracaktır.

Robots.txt Dosyanızı Kontrol Edin

Sitenizin ana dizininde yer alan robots.txt dosyası arama motoru botlarına site içinde hangi sayfaların taranmasının veya taranmamasının gerektiği hususunda yön verecektir.

Eğer ki oluşturduğunuz sayfalar veya direkt olarak siteniz test sürecinde iken böyle bir komut vermişseniz siteniz yüksek ihtimalle index almayacaktır.

Bu sebeple Robots.txt dosyanızı kontrol ediniz ve Disallow ile belirtilen sayfa veya domain var mı inceleyiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız hızlıca bu durumun önüne geçin ve komutu etkisiz hale getirin.

Meta Tag Kontrolü Gerçekleştirin

Google indexine alınmamış olan site, sayfa veya sayfaların kaynak kodunu dikkatle kontrol ediniz. Bunun için ilgili sayfada Sağ Tık > Sayfa Kaynağını Görüntüle kısmına tıklamalısınız.

Ardından ise CTRL+F tuşuna basarak (Mac:CMD+F) noindex ve nofollow
aramasını gerçekleştiriniz.

Eğer bu sayfada varsa bu sayfanın arama motorları tarafından indexe alınmayacağı belirtilmektedir.
Bu kısmı kaynak koddan silmeniz gerekmektedir.

Search Console ile Google’a Bildirim Yapınız

Bütün işlemleri sağladığınız fakat halen anasayfa veya alt sayfanız Google’da indexlenmedi ise bu durumda Google Search Console aracılığı ile bildirerek dakikalar içerisinde index alabilirsiniz.

Bu özelliği günde en fazla 10 kere kullanabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için https://support.google.com/webmasters/answer/9073702?hl=tr&visit_id=637104394357617040-766598681&rd=1 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu arada önemli bir hatırlatma yapalım “Eski İçeriklerinizi Optimize Etmek” gibi çok önemli bir konuyu atlamayın. Artık eskiyen içerikleri gözden geçirerek sürekli bir biçimde kendisini geliştiren Google algoritmasına göre optimizasyon çalışmaları gerçekleştirin. Çünkü artık yenilenmiş olan içerikler arama motoru botları tarafından yeniden Google sunucularına gönderilmektedir. Aynı zamanda kaliteli backlin almak ve kalitesiz backlinkleriniz var ise bunlardan arınmakta çözüm önerisi olarak verilebilir.

Bu tarz durumlarla karşılaşan kullanıcıların Google Destek sayfasından ilettikleri mesajlara ve diğer çözüm önerilerine aşağıda yer alan adresten ulaşabilirsiniz.

Https://support.google.com/webmasters/answer/7474347?hl=tr

Okuyucu Yorumları

0 Yorum